2012. június 18., hétfő

Fa Men Extreme XCE - 2012. június 17.

Jól besűrűsödött a hétvége, ugyanis a szombati Crosskovácsi maraton után gondoltam egy merészet és Balatonfüredre vettem az irányt a Balaton Bike Fest keretében rendezett Fa Men Extreme XCE versenyre. Vegyes érzelmek kavarogtak bennem a fesztivált illetően, de közel volt és a hangulatom is a versenyzés mellett tette le a voksát.
fotó: Fenyvesi Photo
Nem éreztem teljesen magamat kirobbanó formában, a versenyzőtársakat ismerve a futottak még kategóriába soroltam be magam. Ez azért jó volt, mivel nem idegeskedtem.
A pályán a Harang-féle stílusjegyeket véltem felfedezni, egy kaszált mezőn és egy rövidke földúton versenyeztünk.
Fenyvesi Photo
Fél 11-kor kezdődtek az időfutamok, ami alapján egy rangsort állítottak fel a versenyzőkből és ezen helyezések alapján kerültünk csoportokba.
Az időfutamon nagy meglepetésemre harmadik legjobb időt hajtottam, Táncos Gabi és Búr Zsolt után.
Ezek után 4 csoportot alakítottak ki, ahonnan a négy fős futam első kettő helyezettje jutott tovább.
A pálya kialakítása miatt - egy 50 méteres murvás két nyomsávos út, majd derékszögű jobbos kanyar, egy kis csiki-csukis emelkedő és lejtő majd 100 méter hosszú célegyenes - aki az első kanyarban elöl tudott helyezkedni jó eséllyel már magáénak tudhatta a futamot, mivel előzésre nagyon kevés lehetőség volt.
Nem voltam teljesen tisztában a szabályokkal, ezért a nyolc és négy közé kerülésért is teljes gázon mentem.
A futamok közt levezetésre, bemelegítésre nem volt sok lehetőség, vagyis lehetőség még csak lett volna, de a tűző nap miatt mindenki igyekezett inkább árnyékba vonulni és minél több folyadékot inni.
Majd elérkezett a döntő: Fenyvesi Peti, Kovács Krisztián (egy fiatal dh-s, fourcrossos arc, aki sokakat meglepett a rajtolásával) Táncos Gabi és én.
fotó: Fenyvesi Photo
Itt már kicsit izgalmasabbá vált a helyzet, mert azért mégiscsak a döntőbe kerültem. Rajt után a második helyen voltam, s másodikként fordultam az ominózus kanyarban, de szerencsémre Krisztián nem bírta sokáig erővel, így volt lehetőségem előzésre. Egy megtorpanásnyit hibáztam az egyik technikásabb részen, ami a többiek lendületét is megtörte, de szerencsére az első helyem megmaradt.
Innentől kevés gondolkodásra, de annál több erőre volt szükségem, hogy besprinteljek a célba. Szerencsém volt, megnyertem az első XCE kupafutamot!

A délután folyamán a pénzdíjas versenyre került sor. Ehhez már senkinek nem volt semmi kedve, hiszen a délelőtt folyamán kellőképpen kihajtotta magát mindenki.
Mivel a felnőtt férfi kategóriában csak ketten indultunk, viszonylag könnyen dűlőre tudtam vinni a dolgot.
Ezzel megszereztem a nap második aranyérmét. :)
fotó: Fenyvesi Photo
Amikor először hallottam az XCE-ről ritka nagy hülyeségnek gondoltam. Nem láttam értelmét ezeknek az 1-2 perces versenyeknek, ahol a legapróbb hiba is a futam elvesztésébe kerülhet.
A nap folyamán viszont szimpatikusabbá vált, hogy nem csak egyszer, hanem többször is rajthoz álltam, különböző stílusú versenyzőkkel, különböző szituációk alakultak ki. Érdekes és izgalmas volt és talán ez a legjobb benne, hogy a nézők számára is izgalmas futamok láthatók. A verseny rövidsége miatt nem unalmas, de ahhoz nagyon is pörgős, hogy legyen mindig mit nézni.