2011. november 30., szerda

Hidraulikus tárcsafék a cyclocross szakágban

Hétvégén, a GVA Trofee harmadik fordulója után technikai szempontból érdekes képre bukkantunk Hamvas Bálint honlapján, a három jelentős nemzetközi cyclocross versenysorozatot nyomon követő cyclingphotos.co.uk honlapon…
A Hope által szponzorált versenyző, Paul Odham kerékpárján egy hidraulikus tárcsafék díszelgett, ami annak ellenére nem mindennapi látvány a mezőnyben, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) idén már engedélyezi az alkatrész használatát a szakágban.

A cyclocross kerékpárokon a tárcsafék elterjedését a 2010/2011-es szezon kezdetéig egy UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) szabály gátolta. A módosítást követően már a krossz kerékpárokat is szerelhetik a jobb fékhatást biztosító tárcsafékekkel, ami különösen a sáros körülmények között, valamint a kanyarok előtt a fékutak rövidítésénél jelenthet előnyt a versenyzők számára.
Ez a változás csupán az UCI kategóriájú versenyeket érintette, hiszen azon kívül eddig is lehetett használni a tárcsaféket. A szabálymódosítás és talán az újítási lehetőségek hatására folyamatosan egyre több gyártó kezdett tárcsafékkel szerelt bringa gyártásába, vagy legalábbis felfogatási lehetőséget biztosítva a villán és a vázon. Ezzel a felhasználóra bízva a választás lehetőségét.
A hegyikerékpároknál néhány éve kezdődött ez az evolúciós változás, aminek következménye az lett, hogy már az alsóbb, 80-150 ezer forintos árkategóriába tartozó bringák közül is egyre több tárcsafékkel szerelt. A magasabb kategóriáról nem is beszélve, ahol szinte már nem is találunk abroncsfékes verziót.
A tárcsafék krossz kerékpárokon való elterjedésének útjában több dolog is áll:
Az első maga a villa és a váz kialakítása. A korábbi évekből származó vázakon és villákon elvétve találunk csak tárcsafék felfogatási lehetőséget. Az újabbakon sincs még az összes modellen. Ami mondjuk érthető is, mert fejlesztést igényel, új vázat, villát tervezni – vagy egy új típusra rábökni a Nagy Tajvani Kerékpárkatalógusban. Ezek az újítások mind-mind pénzbe kerülnek, amit nem biztos, hogy megfizet a vásárló.
A versenyzők nagy dilemmája a tömeg. A tárcsafék egyelőre jelentős többlettömeggel jár, ami mindenképp nagy érvágás nekik. Így ha végignézünk a világkupák és egyéb világversenyek mezőnyén, láthatjuk, hogy a versenyzők nagy része még a hagyományos felniféket használja. Még a nagy nemzetközi csapatoknak is nagy költség az átállás, hazai viszonylatban pedig talán egy kezemen is meg tudnám számolni, hány tárcsafékes krossz bringa áll a rajtvonalnál. Tapasztalatból megemlíteném, hogy egy jól beállított kanti fék csak kissé marad el a tárcsaféktől, valamint a versenyző technikai tudása is előtérbe kerül, hisz nem kell nyakra-főre fékezni.
A következő akadályt a bowden húzású fékkarok generálják. Ugye tapasztaljuk, hogy nagyon kevés gyártónak van bowdenes tárcsaféke. Talán az Avid, Shimano és Tektro tud felmutatni ilyet, hogy csak az elterjedtebbeket említsem. Ezeknek a speciális, kifejezetten kanti és országúti fékkarhoz tervezett fajtáit tudjuk csak feltenni a krossz bringákra a bowdenhúzás mennyisége miatt.
A bowdenes tárcsafékek nem csak kínálatukban maradnak el hidraulikus társaiktól, hanem a működésük is elmaradottabb. Ebben az esetben az egyik fékpofa mozog csak, míg a másik teljesen fixen áll. Ez egyrészt azért nem szerencsés, mert nagyon pontosan be kell állítani a fix pofa távolságát a tárcsától, másrészt pedig a fékezés során folyamatosan hajlítgatja a mozgó fékpofa a tárcsát, aminek az elgörbülő féktárcsa és idegesítően cincogó hang lesz az eredménye.
Ezekre a problémákra a megoldás a hidraulikus tárcsafék – lenne. Ugyanis ezeket egyelőre nem könnyű összehangolni az országúti fék-váltókarjaival. Az áttörést az jelentheti majd, ha valamelyik nagy gyártó a fékváltókarba integrálja az olajtartályt, de erre még várni kell. Keringenek bizonytalan információk a Shimano ilyen irányú fejlesztéseiről, de semmi érdemlegesről nem tudunk beszámolni ez ügyben.
Ennek ellenére már több vállalkozó szellemű gyártó vagy ezermester is megmutatta, hogy nem lehetetlen létrehozni a rendszert. Az első megoldást a cxmagazine.com oldalán bemutatott krossz bringán találtam. Itt egy átalakított és jelentősen megszabdalt hidraulikus fékkart helyeztek egy bilincs segítségével a kormányra, olyan módon elforgatva és áttételezve, hogy az országúti fékkar pont elegendőt húzzon rajta.
A másik lehetőséget pedig egy svájci kerékpárgyártó cég Eurobike-standján találtam. Ők főleg krossz és túra kerékpárokban utaznak, utóbbinál a felmálházott, akár 100 kiló feletti össztömeggel rendelkező gépeknél igen fontos a megbízható és hatékony fék.
Az elképzelés hasonlít az előbbi verzióhoz, annyi különbséggel, hogy itt egy normál hidraulikus féket helyeztek el a kormány közepén. A fék-váltókar bowdene pedig magát a fékkart húzza fékezéskor. Itt is egy köztes bilinccsel oldották meg a felfogatást, aminek következtében nem a kormánnyal vonalba, hanem kissé lejjebb került a fékkar. Ennek hátránya a kevésbé kényelmes fékkar húzás, viszont felső kormányfogásban is tudjuk használni a féket.
Az eddigi legprecízebb megoldást azonban az angol Nemzeti Kupa sorozatot vezető Paul Oldham bringáján találtuk, amit a bevezetőben is említettem. A Hope és a TRP is gyártja a mechanikusból hidraulikusra alakító fék-konvertert (nem tudom, hogy lehetne ezt szebben kifejezni).
Ezek a kész megoldások már sokkal kifinomultabbak, de hátrányuk a költségesség, amiért szerintem még jó darabig érdemes lesz inkább felni féket vagy bowdenes tárcsaféket használni. Kíváncsian várom, hogy a nagy gyártók mikor rukkolnak elő egy hidraulikus fék-váltókarral, mert valójában ez a lépés indíthatná el a lavinát.
Fotók: Hamvas Bálint – cyclephotos.co.uk, Tóth András –bringasandras.hu, cxmagazine.com, velouk.net, bikeradar.com, bikerumor.com


2011. november 21., hétfő

Supercross - Ózd Kupa - 2011.november 20.

A mostani versennyel túl is vagyunk a Supercross futam felén, viszont ezenkívül még szeretnék elindulni néhány cyclocross versenyen. Szeretem ezeket a versenyeket, de sajnos nagyon költségesek a távolság miatt.
A versenyen tapasztalható hideg nem volt szokatlan, a héten már többször mínuszban kényszerültem kimenni: egyik reggel még munka előtt Rónaszéki Balázzsal köröztünk az Ő cyclocross pályáján. Ez úgy nézett ki, hogy reggel 6 után indultunk egy "laza" bringázásra, majd 8 órára már benn is voltam melóban.
Amúgy a hétköznapjaim úgy néznek ki, hogy bringás cuccal a hátizsákban megyek dolgozni, majd onnan egyből tekerni, hogy minél kevesebbet kelljen sötétben kinn lenni.

fotó: supercross.hu
Első körben a pálya az eddigiekhez képest szokatlanul hosszúnak tűnt, de amikor már nem csak ismerkedős tempóban mentem, akkor tényleg hamar végig lehetett érni rajta. Az első füves szakaszon sehogy sem találtam a ritmust annyira pattogtam a nyeregben, azzal nyugtattam magam, hogy a többieknek is ugyanolyan rossz!
A 13 órai rajtunk előtt 2-3 kört mentem a pályán, ahol sikerült begyakorolni mindent a sodrós, murvás kanyarokon kívül. Azokat nem lehetett megszokni.
Rajtnál hátul maradtam, ugyanis a hobbi kategória elé szólították be az Elitet és a komplett Master 1 (!!!) kategóriát is. (Véleményem szerint az abszolút eredmények alapján igazságosabb lett volna.)
Az első pár száz méteren sikerült viszonylag előre verekednem magam. Hamar párra találtam Bakos Gergő személyében, akivel 2 körön keresztül együtt mentünk, majd a harmadik körben lassúnak éreztem kicsit a tempót és üldözőm is akadt, így muszáj volt sietnem. Innentől nagyjából sikerült végig a saját tempómban hajtani, sőt még  néhány Elit kategóriában versenyző bringást is utolértem.
Megint szerencsém volt, hogy nem volt gyorsabb senki a kategóriámban és bezsákoltam a harmadik első helyezésemet is a Supercross sorozatban!
Örülök, hogy megint sikerült nagyon egyenletes köridőket hajtanom, annak pedig még jobban, hogy az abszolút listában most még előbbre kerültem, a hatodik helyre.
A szememet most is egy Salice szemüveg védte a portól :) A bringával is minden rendben volt, de a kerekeim nem ússzák meg a cserét, nehezen viselik a crossozást!

Két hét múlva Salgótarjánban Balassagyarmaton, a Palóc Crosson folytatódik a hajsza!

2011. november 19., szombat

Salice napszemüvegeket hordunk

A szemüvegek elegáns, kemény tokos dobozban érkeztek. Ezek kicsit nagyobbak, mint az átlag, viszont kényelmes fogása van és legalább minden elfér a dobozon belül. A zipzár kényelmes és tartósnak tűnik. A tok elején hatalmas dombornyomot felirat emlékeztet, hogy most egy Salice szemüveget veszünk a kezünkbe.


Erről beszéltem: van hely belül mindennek. A szemüvegnek bőséges hely jut, kapunk hozzá egy kis törlőkendőt és egy átlátszó lencsét a napsütéstől mentes időszakokra.
A törlőkendőkkel nekem mindig meggyűlik a bajom, ezért inkább mosni szoktam a szemüveget és esetleg a legvégén törölgetek rajta egy picit.


Salice szemüvegek típusait számokkal jelölik. Nem bonyolították túl mindenféle kimondhatatlan olasz szavakkal. A mi fajtánk a 006-os számot kapta. Ezen belül az alábbi típusokat különböztetik meg: ITA- az olasz trikolorral - a cég védjegyével - ellátott keretre utal. A lencséket pedig RW (Rainbow - szívárványosan tükröződő felület), P (Polarizált), CRX (Fotokromatikus) tulajdonságokkal rendelkezhetnek.
A számos lencse és számtalan keret variáció közt mindenki megtalálhatja a stílusának legjobban megfelelőt.


Egy szemüvegről nem lehet sokat írni, mivel nincs teletömve bonyolult technikai részletekkel, amiknél találgatni lehetne, hogy mi miért van, mennyire tartós. Leegyszerűsítve mondhatnánk azt is, ha sötétebben látjuk rajta keresztül a világot, akkor átment a teszten :)
Na azért egy mondattal nem intézem el. 
Lássuk:
Enyhe matt festést kaptak a szemüvegek, ami pont annyira matt, hogy ne látszódjon rajta az ujjlenyomat és pont annyira fényes, hogy jól nézzen ki! A szemüveg szárain és az orrnyeregnél is kis gumidarab igyekszik meggátolni, hogy elhagyjuk a fejünkről. Vikinek és nekem is tökéletesen funkcionált, mindig stabilan tartotta magát a fejünkön.

A szemüveg lencséit az orrnyereg összenyomása és a keret széleiből való kipattintása után tudjuk cserélni. Először eltartott egy darabig, mire sikerült kiszednem a lencsét, mert elég erőteljesen tartotta a keret.

A szemüveget és az árlistát nézegetve bátran állíthatom, hogy egy igazán jó szemüveggel állunk szemben, amit bátran ajánlok mindenkinek, aki szemüvegvásárlás előtt áll!


2011. november 6., vasárnap

Supercross - Motorex-VDO-Karancs Kupa - 2011.november 6.

Az első futam óta eltelt két hétben bőven volt időm edzeni és átgondolni magamban a tapasztalatokat. Ezeket szűrtem le: van még hova fejlődni; az elején nem szabad nagyon bekezdeni, mert visszaüt. Ennek tudatában és Blazsó Marci edzésterve alapján készültem az eheti megmérettetésre. De sajnos az óra átállítás miatt hétközben már nagyon keveset tudtam kimenni edzeni. Örömmel hallottam, hogy a múltkor épp csak átléptük a 100 fős indulói létszámot, most pedig már 120-an gyűltünk össze (mint a szektások...). Remélem ez a létszám csak bővülni fog!
A kiírásban csábítóként hatott a féllábú (hobbi) kategória győztesnek is járó VDO óra, de gondoltam, hogy nem leszek egyedül, aki meg szeretné kaparintani.
Talán emiatt is, illetve azért, mert nem emlékeztem, hogy beállítottam-e a reggel fél hatos ébresztőt nagyjából hajnali fél 4-től kezdve alig aludtam. Folyamatosan csak jártak a gondolatok a fejemben.
Korán indultunk, mert még Vácra a Velossimo-hoz kellett beugrani egy pár Salice napszemüvegért. (mindenképp érdemes vetni rájuk egy pillantást - jó minőségű szemüveg, ráadásul jó áron!)
Viki csajos rózsaszínt, én pedig az idei/jövő év slágerszínét a neonzöldet kaptam.
Viszonylag időben a pályára értünk, néhány ismerkedő kört tettünk. Megállapítottam, hogy Fityisz feleslegesen paráztatott, hogy rázós a pálya, nekem nagyon tetszett.
Egy csiki-csukis rész, egy dupla akadály és egy "terminátoros" emelkedő volt a pályában, ami viszont zavart, az a lejtőn való rajtolás és utána 100 méterrel egy szűk visszafordító.
A 13 órai rajtunk mezőnye elég népes volt ahhoz, hogy a mezőny közepére szoruljak, mivel csak az elit és master kategóriát szólították be.
Érzésre jól kaptam el a rajtot, a visszafordítónál szerencsére nem akadtam össze senkivel, viszont még a pálya közepén levő csiki-csukis részen is dugó volt az első körben. Abszolútban valahol a 12-15. hely környékén tekertem, sok olyan versenyzővel, akik a múltkor messze előttem jártak.
fotó: Babka Szabolcs
A teljes verseny alatt jól éreztem magam, stabilan, egyenletesen tudtam róni a köröket. Az egyenletességet mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 15 másodperc különbség volt a legjobb és legrosszabb köröm közt.
A 2-3. körben kezdett stabilizálódni a féllábú (hobbi) kategória helyezésem, innentől a többi kategória versenyzőivel próbáltam meccselgetni, hogy minél jobb időt és a számomra fontos minél jobb abszolút helyezést érhessem el.
Pontosan nem tudom, hogy hányadikként értem célba abszolútba, viszont most nem kaptam már olyan sokat az elejétől, mint múltkor - ennek örülök. A hobbi kategóriban meg már biztosan utálnak, hogy már másodszor viszem el az első helyet.
fotó: Manka

Salice - "Made from Sports"

Mától Viki és én Salice napszemüvegben versenyezhetünk a Velossimo Kft. jóvoltából!
Egy ideje szemüveg nélkül versenyzek, mivel a legutóbbit elhagytam. Most úgy érzem megtaláltam azt a szemüveget, amire érdemes lesz nagyon vigyázni!

A váci székhelyű Velossimo Kft. idén május óta forgalmazza a 90 éves múltra visszatekintő olasz márkát.
Salice 006
Ez is, mint sok más cég kis családi vállalkozásból nőtte ki magát.
Profiljuk főleg sport és divat napszemüvegekre terjed ki, de foglalkoznak síszemüveg, bukósisak és egyéb kiegészítők gyártásával is. (www.saliceocchiali.it)


A gyár a második világháború alatt a hadseregnek gyártott szemüvegeket és védőfelszerelést, majd a motorozás fellendülését kihasználva hatalmas sikerre tettek szert kifejezetten motoros szemüvegeikkel. Ebben az időben kezdett divatcikké válni a napszemüveg. A következő térnyerésük a síelés terén volt a hatvanas években. Büszkén hirdetik, hogy termékeik a mai napig tisztán olaszok, hisz a tervezéstől a gyártásig minden ott készül.

Szemüvegeiken régóta használják az olasz nemzeti színű csíkozást, ami könnyen felismerhető és megkülönböztető védjegyük lett mára.


Salice 004 ITA

Lencse típusok, technológiák


Polarizált - Mire is jó?
A polarizált napszemüvegeket arra tervezték, hogy sík, tükröződő felületekről visszaverődő fénysugarakból a "káros" ragyogást, vakító hatást kiszűrjék. A természetes fény alapvetően nem polarizált, azonban valamilyen sík felületről (pl. hó, víz, nedves úttest) visszaverődve felbomlik függőleges és horizontális "rezgő" hullámokra. A Salice PolarFLEX lencsék tervezésénél az volt a cél, hogy a hasznos függőleges sugarakat átengedjék, míg a vízszintes (vakító fehér) sugarakat a lehető legnagyobb mértékben elnyeljék. Ezek a vakító sugarak tízszer fényesebbek lehetnek a normál sugaraknál, torzítják a színek érzékelését és rontják a mélység és tér érzékelést. A PolarFLEX lencsék ilyen körülmények közt sokkal kiegyensúlyozottabb, de ugyanakkor kontrasztos képet adnak. Ideális sportolóknak (különösen pl. horgászoknak, mivel segíti a vízbe belátást), nappali vezetéshez, idősek vagy érzékeny szemmel rendelkezők számára.


Fotokromatikus / CRX(Chromolex)
Volt már, hogy bringázás vagy autóvezetés közben egy napsütötte részről egy erdős részre érve majd kiguvadt a szemed úgy próbáltad keresni az úthibákat a megváltozott fényviszonyok közt? Szemüveg le, szemüveg fel, szemüveg le, szemüveg fel! És közben ne ess fejre a bringával...
Ha ismerős a probléma és eleged van belőle, akkor a fotokromatikus lencséket Neked találták ki. A Salice - szabadalmaztatott technológiája révén - a lehető leggyorsabban alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, lehetővé téve, hogy rekord idő alatt egy 1-es kategóriájú lencse 3 kategóriájúvá alakuljon. Mindig a megfelelő mennyiségű fényt ereszti át és hihetetlen gyorsan alkalmazkodik!


Egy valamiről még nem szabad megfeledkeznünk, az pedig a garancia! A forgalmazó honlapján elég korrekt garanciafeltételeket találunk: "amennyiben a napszemüvegeinken a vásárlástól számított 2 ÉVEN BELÜL gyártási hiba merülne fel (amely megítélésére kizárólag a SALICE vállalat jogosult), akkor a hibás alkatrészt a Velossimo Kft. térítésmentesen kicseréli."