2010. október 18., hétfő

Motip cuccokat használtam

Július óta használok néhány bringa ápolószert a holland Motip kínálatából. Mivel aránylag sokat bringázok, volt lehetőségem tartósan is tesztelni némelyiket.
Az autófestékekkel és autóápolási anyagokkal foglalkozó cég úgy tűnik a kerékpáros piacon is megvetni készül a lábát, ezért rukkolhatott elő ezekkel a termékekkel.
Hat különféle ápoló anyagot találunk a kínálatukba, ezekről fogok írni most néhány sort.
Általános jellemzőjük a méretes nagy, 400ml-es kiszerelés, a rövid és hosszú csövű fújóka, ami kényelmes használatot biztosít a szűkebb helyeken is. A mérete lehet a hátránya is, nekem például nem fér bele a szerszámos ládámba, így folyamatosan ide-oda gurulgat a kocsi csomagtartójában vagy a hátsó ülésen.

- Cycling Chain Cleaner - lánctisztító
- Cycling Chain Spray Ultra - láncolaj
- Cycling Chain Spray Sport - láncolaj
- Cycling Shine & Protect – vázápoló
- Cycling Super Lubricant – általános kenőanyag
- Cycling Carbon Grip – karbon kenőanyag


Mindet még nem használtam, de nézzük is sorra, hogy melyik mire való:

Cycling Chain Cleaner
A bringa tisztítás első lépése: lepucolni az olajos, koszos szennyeződéseket a fogaskerekekről és a láncról.
Alifás szénhidrogén az alapanyaga, amiről annyit sikerült megtudnom, hogy többek közt a benzinnek is fő alkotója. Ezzel azokat akarom megnyugtatni, akik eddig benzinben mosták a láncot, hogy ez is van olyan hatékony, és a spré forma miatt még kényelmes is használni.
Néhány percig érdemes állni hagyni, hogy kifejthesse hatását, majd erős vízzel le kell mosni. Az erős vízsugárral könnyebben lejön, de ugye fakultatív ki mennyire félti a bringa csapágyazását. Cycling Chain Spray Ultra és Sport
Két féle lánc olaj közül választhatunk: a Sport és az Ultra. Az előbbi - mint a nevében is van - sport használatra, az Ultra pedig a hardcore felhasználóknak szánták, mivel sűrűbb, ezáltal jobban ragaszkodik a lánchoz, nehezebben kopik le.
Először csalódottan figyeltem, ahogy a láncra spriccel az olaj, vártam is, hogy lefolyik róla minden csepp, de feleslegesen aggódtam, mert tökéletesen a helyén maradt. Kézzel tapintva is ragadós anyaggal kerültem szembe.Itt pedig a maradék három, amikről nincs mélyreható tapasztalatom:


Cycling Shine and Protect
A kerékpár alkatrészeinek ápolására való, leginkább a szilikonhoz hasonló anyag. Fényesebbé teszi a vázat, emellett vízlepergető hatású is.


Cycling Carbon Grip
Tulajdonképpen ugyanazt tudja, mint az előző kenőanyag, csak ezt inkább karbon alkatrészek érintkezéséhez javasolják. Ezzel megelőzhető, hogy szeretett karbon nyeregcsövünk belegyógyuljon a vázba


Cycling Super Lubricant
Általános kenőanyag, csatlakozási és dörzsölődési helyeket kenhetünk vele össze. Ilyen például a nyikorgó nyereg és nyeregcső találkozás.